Ce jucării îşi doresc copii în ziua de astăzi?
Lăsând deoparte tabletele, telefoanele şi alte gadgeturi futuriste, copii îşi doresc să se joace. A trecut de mult vremea pe când singura lor ocupaţie era de a tampona maşinuţele şi a se fugări în curtea şcolii, acum vor: pistoale, macete, săbiuţe, puşti, săgeţi cât se poate de realiste.
Fie sunt curioşi, fie sunt influenţaţi de desenele animate, internet sau jocurile pe calculator, însă oricare ar fi motivele pentru care un copil îşi doreşte o armă de jucărie, părinţii nu ar trebui să se îngrijoreze.
Privind din perspectiva unui magazin de airsoft care comercializează şi replici cu viteze mici, dedicate iniţierii copiilor în lumea airsoftului, ne-am gândit să vă explicăm care e treaba cu airsoftul.
Dacă eşti curios care sunt beneficiile acestui sport şi de ce ar trebui să îţi încurajezi copilul să joace airsoft, citeşte mai departe.
Ce cred părinţii despre airsoft?
Mulţi părinţi văd airsoftul astfel: jocul acela cu arme şi împuşcături, unde poţi să îţi scoţi ochii şi să îţi rupi picioarele, e violent, nu te învaţă nimic, interzis de către lege, etc…
În ce priveşte airsoftul în România, vârsta minimă de a achiziţiona o replică este de 18 ani.
Sub 18 ani ai nevoie de consimţământul părinţilor.
Sunt minori care şi-au convins părinţii că airsoftul este un joc organizat, ce implică scene de „război” constructive şi nu acte de violenţă voluntară.
În plus este o experienţă mult mai plăcută decât jocurile pe calculator.
Ce reprezintă de fapt airsoftul?
Airsoftul este un sport ce presupune alianţe, munca în echipă, alegerea unor lideri, un joc în care comunicarea, responsabilitatea şi camaraderia se cultivă.
Airsoftul este un sport activ care nu te ţine lipit de monitor, ci te trimite la joacă.
Chiar dacă joaca „de-a airsoftul” implică confruntări realiste, împușcături și replici de arme, totul se termină cu bine, dacă se respectă regulile jocului.
Cum recunoști o replică airsoft?
În SUA, dar și în unele ţări din Europa, replicile airsoft se disting de cele reale prin vârfurile ţevii vopsite în roşu sau portocaliu. Pe de altă parte, pasionaţii de airsoft trebuie să se înscrie într-o asociaţie naţională a airsoftiştilor.
În România lucrurile sunt mai simple; nu este necesară prezenţa acelui vârf colorat ori obţinerea unui permis de airsoft, însă replicile trebuie transportate în genţi sau cutii speciale şi utilizate în scop de agrement, doar în locuri special amenajate, acolo unde se nu pune în pericol siguranţa trecătorilor.
Reguli (partea preferată a părinţilor )
Orice părinte are un set de reguli pe care le impune propriilor copii.
În airsoft, la fel ca în armată, există reguli generale după care se desfăşoară un joc, ele se referă la puterea unei replici, distanţa de tragere, greutatea bilelor, etc.
Spre deosebire de alte reguli pe care tindem să le ignorăm, acestea sunt respectate cu stricteţe la competiţiile şi jocurile organizate la nivel naţional şi internaţional.
Aceste reguli trebuie acceptate de către toți jucătorii.
În funcţie de vârsta copilului tău, unele reguli trebuie explicate de tine sau de membrii echipei din care face parte.
De ce trebuie respectate regulile în airsoft?
Influenţa jocurilor pe calculator şi a filmelor induc ideea falsă că şi în airsoft poţi elimina oponenţii la fel ca pe ecrane. Ei bine, realitatea implică anumite riscuri.
A trage în dreptul feţei, a trage în jucători care nu sunt echipaţi, a fii „nemuritor”, a pune „pauză” dezechipându-te în timpul jocului, etc.
Dacă întreg echipamentul este purtat, regulile sunt respectate, replicile sunt bine întreţinute şi purtate în mod corespunzător, airsoftul este un sport care merită încercat de toţi iubitorii de adrenalină și nu numai.
Echipamentul de protecţie!
Ochi, urechi, nas, dinţi, acestea sunt cele mai vulnerabile părţi ale corpului care pot fi vătămate dacă nu ai echipamentul necesar.
Siguranța copilului depinde în primul rând de echipamentul pe care îl poartă.
Aici nu este cazul să te zgârceşti, ai nevoie de o pereche de ochelari cu rezistenţă la impact, care să îţi asigure de la început până la sfârşit doi ochi teferi.
Poți opta pentru masca full face și ochelari.
Alți jucători preferă ochelari și o mască pentru gura şi nas.
Plus de asta, NU renunța la echipament decât dacă s-a anunțat încheierea jocului.
Citește 10 piese de echipament tactic pentru airsoft! pentru a afla care sunt cele mai importate piese de echipament.
Unde se joacă airsoft?
Nu există multe spaţii special amenajate în interiorul clădirilor pentru a putea organiza jocuri de airsoft.
Majoritatea jocurile au loc în natură, în clădiri dezafectate sau terenuri închiriate și de ce nu, pe terenuri de paintball.
De câteva ori pe an un airsoftist se bucură de libertatea de a juca într-un spațiu mare, asta dacă participă la competiţii.
De ce airsoft?
- Pentru că îţi dezvoltă imaginaţia și spiritul de echipă.
- Eşti activ, alergi, respiri aer curat.
- Îţi faci prieteni noi, te responsabilizezi.
- Înveţi să comunici (verbal, nu virtual),
- Te disciplinezi.
- Este o super alternativă de a petrece timpul liber, altfel decât a sta în faţa calculatorului.
Ce este distractiv/interesant la airsoft?
Nu ai nevoie de permis.
Este varianta mai antrenantă și mai puțin costisitoare a pasionaţilor de vânătoare.
Ai șansa de a face o colecție de arme legendare.
Participi la competiţii anuale.
Înveţi să tragi la ţintă.
Datoria unui părinte:
Trebuie să fii la curent cu regulamentul grupului de airsoft în care activează copilul tău.
Trebuie să înveți şi tu cum funcţionează o replică.
Să asiguri siguranţa copilului oferindu-i echipamentul de protecţie potrivit.
Să nu laşi replicile la vedere sau la îndemâna oricui.
Să nu depozitezi replica sub pat, conectată la acumulator și încărcată cu bile.
Să te asiguri că jocul are loc într-un spaţiu legal, pe o proprietate privată, special amenajată şi nu într-un spaţiu public unde se pot răni persoanele ce nu iau parte la joc.
Învaţă copilul să nu se laude cu replicile la şcoală, să nu ameninţe sau să sperie vecinii, chiar dacă o face în joacă.
Supervizează demersul din afara jocului, sau mai bine, joacă şi tu alături de copilul tău.
Familiarizează-te cu jocul, vezi ce echipe sunt în oraşul tău, ce fel de replici şi muniţie folosesc, care este echipamentul de care are nevoie copilul tău ca să fie în siguranţă.
Fii mereu la curent cu legile şi regulamentele legate de airsoft la nivel naţional, dar şi cu noutăţile în domeniu, ca să fii un părinte COOL.
Ţine minte că replicile nu sunt jucării, sunt replici airsoft, periculoase doar în mâinile unei persoane care sfidează regulile!
Sfatul nostru pentru părinți!
O atitudine corectă din partea ta faţă de un copil interesat de airsoft: încurajează şi supraveghează această pasiune, nu spune NU din prima.
Vă stăm la dispoziţie şi cu alte informaţii, nu ezita să ne contactezi!